Květy jako jedlá ozdoba na talířiMám na zahradě málo místa a tak spojit krásu a užitek byla jasná volba. Tolik jedlých keřů, rostlin, také spousta knih o tom co, jak a kdy sázet, jak použít....zmíním alespoň jednu knihu, komplexní, plnou fotografií a hlavně autentickou: Jaroslav a Lada Svobodovi: Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost. Stejně důležitá jako soběstačnost je radost (nebo je radost důležitější?) K čemu je nám designově dokonale vysázená ekozahrada, když bychom v ní nebyli šťastní?
V knize je prostě všechno - permakulturní pěstování, zakládání záhonů, jedlý les, kompostování, mulčování, vaření....je napsaná s vtipem, zkušeností a přesto s lehkostí. Květiny, které si můžete vypěstovat i v truhlíku na balkoně nebo natrhat na louce stranou od silnice a průmyslově hnojených polí a pak přidat na salát nebo na dezert....
Bylinky a "plevele" které jsou prospěšné nejen na talířiKaždá rostlinka je dobrá na něco jiného a společně vytvářejí neuvěřitelný koktejl zdraví prospěšných látek. Každý se může stát příležitostným kořenářem a vyrazit na jaře na bylinky, které rostou v každé louce..je fascinující, kolik toho příroda nabízí....
Krásná sedmikráska - chudobka láká nejen svojí krásou, ale i chutí. Na dozdobení nebo do salátu – geniální. Obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných látek, jako jsou třísloviny, hořčiny, saponiny, minerály a také spoustu vitaminu C. Látky obsažené v sedmikráskách pomáhají při onemocnění dýchacích cest a kašli (podporují odkašlávání) a jsou přírodním lékem proti zimničné horečce a chřipce. Konzumace květů sedmikrásek se doporučuje při bolesti hlavy i jako močopudný prostředek a zlepšuje látkovou výměnu v játrech či žlučníku. Na kopřivu dvoudomou se často chodí v rukavicích, přitom ale jemné požahání může být jedině k užitku. Působí totiž proti revmatickým potížím a obrňuje tělo. Krom toho je kopřiva plná hořčíku, křemíku, vápníku, draslíku, fosforu, jódu a taktéž vitaminu A, C a B2. Nezapomeňme na její famózní detoxikační účinky. Látky, obsažené zejména v listech, mají v první řadě protizánětlivý a hojivý účinek. Urychlují léčbu ran, ekzémů a poškozených tkání. Chlorofyl, který obsahují, povzbuzuje metabolismus a pomáhá okysličovat tělo. Přidejte nejen do velikonoční nádivky, ale i do špenátu. Kopřivová jícha je přírodní hnojivo třeba na rajčata. Dají se sbírat do května a sbírejte nejlépe brzy na jaře ty malé... Řebříček neboli myší chvost je výborná antimykotická, antibakteriální a protizánětlivá bylina. Pomáhá při zažívání a trávení, ale také při bolestech břicha či ženských potížích. Je velmi rozšířený, natrháte jej téměř na každé louce či zahradě. Jitrocel je malý zázrak, všechny jeho druhy, - kopinatý i velký, a to jak kořeny, listy, květy i semena. Pročišťuje krev, plíce i žaludek jako žádná jiná rostlina. Čajový nálev možno vřele doporučit i při onemocnění jater a měchýře. Při bronchitidě, bronchiálním astmatu se výborně osvědčuje čaj, připravený následujícím způsobem: do šálku studené vody přidáme kolečko citrónu (byl-li něčím stříkaný, tak bez slupky) a jednu vrchovatou kávovou lžičku kandysového cukru, potom vše přivedeme do varu a necháme čtyřikrát až pětkrát vzkypět. Odstavíme a až potom přidáme jednu vrchovatou kávovou lžičku čajové směsi. Necháme vyluhovat půl minuty. V těžkých případech se musí připravit čerstvý čaj čtyřikrát až pětkrát denně. Pije se po doušcích tak horký, jak jen sneseme. Až vyrazíte na sběr rozrazilu, pamatujte, že nejúčinnější byliny jsou ty, které rostou pod duby na kraji lesů. Takové naprosto skvěle čistí krev, snižuje cholesterol, pomáhají léčit chronické ekzémy a ulevují při revmatických potížích. Potlačuje astma, bronchitidu i záněty v trávicím traktu. Blahodárně působí také na močové kameny a záněty močových cest. Mimo to rozrazil výrazně zlepšuje psychické stavy a napomáhá k duševní rovnováze a vnitřní pohodě. Po usušení se hodí rozrazil využít spolu s dalšími bylinkami při přípravě čaje. Při zánětu průdušek ho můžete kombinovat s listy jitrocele a květy lípy. Pokud chcete získat močopudný čaj, můžete sáhnout i po kopřivě a petrželové nati. Čaj pro lepší zažívání si připravíte z rozrazilu, listů máty a semen fenyklu. Šalvěj se nejvíce užívá při výrobě nejrůznějších čajů, nálevů a kloktadel. Dezinfikuje drobné ranky a záněty a ulevuje při bolestech v krku či nachlazení. Vitamin B navíc podporuje dobrou náladu. Kromě lidového léčitelství se neztratí ani v kuchyni při výrobě nejrůznějších pokrmů či drinků. Ne nadarmo se říká: „Petržel, abys dlouho vydržel.“ Tato bylina totiž obsahuje unikátní kombinaci živin, díky nimž se řadí mezi superpotravinu. Udržuje mladistvou pleť, působí preventivně proti rakovinnému bujení, navíc je extrémně bohatá na chlorofyl čistící krev a podporující tvorbu červených krvinek. |