Deset dobrých důvodů, proč jíst místní produkty :-)
1. Místní produkty chutnají a vypadají lépe.
Plodiny pocházející z vašeho regionu jsou sklízeny v nejlepší zralosti a obvykle se prodají do 24 hodin od sklizně. Dovozové potraviny naopak musejí být přepravovány v kamionech či letadlech a později uskladňovány ve velkoskladech
2. Místní produkty jsou pro vás lepší.
Čím kratší je doba, během níž se potraviny dostanou z farmy na váš stůl, tím menší je pravděpodobnost, že ztratí na čerstvosti. Čerstvé potraviny ztrácí nejvíce ze svých nutričních hodnot během 48 hodin po sklizni. V každém klimatu rostě přirozeně taková strava (ovoce, zelenina), která je tam žijícím druhům (tedy i člověku) přirozená.
3. Místní produkty jsou bezpečnější.
I přes veškeré problémy, které jsou spojované s bezpečností potravin, vždycky pocítíme jistotu, můžeme-li se na trhu podívat farmářovi do očí nebo se projít kolem polí, kde byly potraviny vypěstovány. Rodinné farmy a zemědělci z vašeho regionu nezůstávají v anonymitě a berou odpovědnost k zákazníkovi vážně.
4. Místní produkty podporují místní rodiny.
Výkupní ceny, které zemědělec za své produkty dostává ve velkoobchodě, jsou obvykle velmi nízké – někdy dokonce pouze pokrývají náklady. Místní zemědělci, kteří prodávají své zboží přímo spotřebitelům, nemusejí využívat prostředníků a mohou tak za své výrobky dostat vyšší cenu. To pomáhá zemědělským rodinám, aby byly schopny pokračovat v obdělávání své půdy.
5. Místní produkty pomáhají vytvářet společenství.
Nakupujete-li přímo od zemědělce, podílíte se na tradičním propojení mezi strávníkem a pěstitelem a podporujete tak místní obchod. Seznámení s lidmi, kteří pro vás potraviny pěstují, vám pomáhá lépe poznat místo, kde žijete. Místní farmy nabízejí místo, kde si můžete užívat přírody ve všech ročních obdobích a kde se můžete naučit něco o pěstování potravin.
6. Místní produkty chrání krajinu.
Jestliže zemědělci dostanou za své produkty zaplaceno od místních lidí, nebudou mít potřebu prodávat svou zemědělskou půdu pro zástavbu.
7. Místní produkty drží daně při zemi.
Jak bylo prokázáno v několika studiích, farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách. U obytné zástavby je tomu naopak.
8. Místní produkty prospívají životnímu prostředí a divoké zvěři.
Zemědělci jsou mistry ve využívání pěstitelských metod šetrných k životnímu prostředí. Farmy obklopují pole, louky, lesy, potoky a rybníky, to vše poskytuje dobré životní podmínky pro divoká zvířata. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti naopak zvyšuje znečištění vzduchu.
9. Místní produkty jsou investicí do budoucnosti.
Zakoupením produktů od místních zemědělců pomáháte udržovat sílu a charakter vašeho regionu a místa pro vaše děti a vnoučata.
10. Místní produkty podporují biologickou rozmanitost.
Pro průmyslové zemědělství jsou důležité vlastnosti plodin jako: schopnost dozrát najednou, odolnost vůči sklízecím a balícím metodám a dlouhodobému skladování v regálech. To je důvod, proč se ve velkovýrobě používá pouze omezený počet druhů plodin. Je to také důvod, proč se naše plodiny stávají náchylnější k nemocem a nepřízni počasí. Naproti tomu farmy často pěstují různé druhy
a odrůdy plodin, aby zajistily delší sezonu, lepší ochranu proti nepřízni počasí a tu nejlepší chuť.
1. Místní produkty chutnají a vypadají lépe.
Plodiny pocházející z vašeho regionu jsou sklízeny v nejlepší zralosti a obvykle se prodají do 24 hodin od sklizně. Dovozové potraviny naopak musejí být přepravovány v kamionech či letadlech a později uskladňovány ve velkoskladech
2. Místní produkty jsou pro vás lepší.
Čím kratší je doba, během níž se potraviny dostanou z farmy na váš stůl, tím menší je pravděpodobnost, že ztratí na čerstvosti. Čerstvé potraviny ztrácí nejvíce ze svých nutričních hodnot během 48 hodin po sklizni. V každém klimatu rostě přirozeně taková strava (ovoce, zelenina), která je tam žijícím druhům (tedy i člověku) přirozená.
3. Místní produkty jsou bezpečnější.
I přes veškeré problémy, které jsou spojované s bezpečností potravin, vždycky pocítíme jistotu, můžeme-li se na trhu podívat farmářovi do očí nebo se projít kolem polí, kde byly potraviny vypěstovány. Rodinné farmy a zemědělci z vašeho regionu nezůstávají v anonymitě a berou odpovědnost k zákazníkovi vážně.
4. Místní produkty podporují místní rodiny.
Výkupní ceny, které zemědělec za své produkty dostává ve velkoobchodě, jsou obvykle velmi nízké – někdy dokonce pouze pokrývají náklady. Místní zemědělci, kteří prodávají své zboží přímo spotřebitelům, nemusejí využívat prostředníků a mohou tak za své výrobky dostat vyšší cenu. To pomáhá zemědělským rodinám, aby byly schopny pokračovat v obdělávání své půdy.
5. Místní produkty pomáhají vytvářet společenství.
Nakupujete-li přímo od zemědělce, podílíte se na tradičním propojení mezi strávníkem a pěstitelem a podporujete tak místní obchod. Seznámení s lidmi, kteří pro vás potraviny pěstují, vám pomáhá lépe poznat místo, kde žijete. Místní farmy nabízejí místo, kde si můžete užívat přírody ve všech ročních obdobích a kde se můžete naučit něco o pěstování potravin.
6. Místní produkty chrání krajinu.
Jestliže zemědělci dostanou za své produkty zaplaceno od místních lidí, nebudou mít potřebu prodávat svou zemědělskou půdu pro zástavbu.
7. Místní produkty drží daně při zemi.
Jak bylo prokázáno v několika studiích, farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách. U obytné zástavby je tomu naopak.
8. Místní produkty prospívají životnímu prostředí a divoké zvěři.
Zemědělci jsou mistry ve využívání pěstitelských metod šetrných k životnímu prostředí. Farmy obklopují pole, louky, lesy, potoky a rybníky, to vše poskytuje dobré životní podmínky pro divoká zvířata. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti naopak zvyšuje znečištění vzduchu.
9. Místní produkty jsou investicí do budoucnosti.
Zakoupením produktů od místních zemědělců pomáháte udržovat sílu a charakter vašeho regionu a místa pro vaše děti a vnoučata.
10. Místní produkty podporují biologickou rozmanitost.
Pro průmyslové zemědělství jsou důležité vlastnosti plodin jako: schopnost dozrát najednou, odolnost vůči sklízecím a balícím metodám a dlouhodobému skladování v regálech. To je důvod, proč se ve velkovýrobě používá pouze omezený počet druhů plodin. Je to také důvod, proč se naše plodiny stávají náchylnější k nemocem a nepřízni počasí. Naproti tomu farmy často pěstují různé druhy
a odrůdy plodin, aby zajistily delší sezonu, lepší ochranu proti nepřízni počasí a tu nejlepší chuť.